vineri, 12 noiembrie 2010

Harfa lui David


 "Te voi lăuda cu harfa, Dumnezeule, Dumnezeul meu! "

Harfa lui David răsună neâncetat
Harfa lui David ea cântă minunat
Un cântec ca roua ce udă pădurea
Şi florile-albastrelor zări
Frumoasă-i cântarea ce zboară într-una
Departe,departe spre zări.
Se-ntinde pe ape pe mări şi oceane
Spre ceruri se-nalţă mereu
Un cântec ce David îl cântă într-una
Spre lauda lui Dumnezeu.

O mână se plimbă pe harfă ca o rază
Şi sunete izvorau mereu
Frumoasă-i cântarea cântată pe coarde
Spre lauda lui Dumnezeu.
La curtea lui Saul chemat e să cânte
Un tânăr cu părul bălai
E tânărul David venit de la staul
Acel mai iubit de Isai.

E vesel şi cântă el ştie să cânte
Pe Domnul îl laudă mereu
Cântarea ce cântă e-atâta de sfântă
Spre lauda lui Dumnezeu.
Eterna viaţă , puterea cerească
Iubirea lui,cântul iubit...
Pe Saul îl fac să se simtă mai bine
Durerile l-au părăsit.

Într-una el cântă şi slava el dădea
Cânta el din suflet senin
Din inimă cântă pe Domnul îl laudă
Pe Domnul din raiul divin.
Cântaţi toţi ca David cu toată puterea
Cântaţi toţi bătrâni şi copii
Cântaţi-i cu harfa cântaţi-i cu goarna

reteta buuna....

Borşul

M-a luat prea repede valul. Trebuia să dau o băutură la 700.000. A trecut prea repede.
De data asta dau … BORŞUL. Băutura mea preferată. Este înrudită cu braga şi este la fel de ieftină, “ca braga”.
Vă spun cum facem noi borşul, dar dăm şi ceva bibliografie.

INGREDIENTELE:
1. 500 g de tărîţe de grîu. Se găsesc la Selgros la preţ foarte bun.
2. 1 cană de mălai sau 200-250 g.
3. 5 litri de apă fierbinte. Dacă aveţi fierbător electric din acela cu oprire automată la aburi, puneţi direct din fierbător apa la vremea pe care o vom indica. Izolaţi într-un castronel apă fiartă cu verdeţurile…. adică…
4. 2 linguriţe de leuştean uscat. De preferat marca FUCHS tot de la Selgros. Dacă aveţi crud, abia culesc, că tot vine primăvara, este şi mai bine. Leuşteanul crud trebuie frînt, un pic tocat, dar cu milă. Se pun cam două fire întregi.
5. 1 crenguţă de vişin. Se găseşte pe stradă, în caz că nu se găseşte în curtea proprie. Crenguţele de vişin se pot cumula în avans şi se păstrează în frigider foarte bine. Ah, era să uit. DAFIN. Se pune şi dafin.
6. Un vas din lut, de preferinţă de 8 litri (se găsesc la Izvorul Crişului pe marginea drumului, dar trebuie plătite, de obicei stau nişte oameni şi le păzesc) sau un borcan de 7 sau 10 litri de sticlă.
7. O lingură de lemn cu coadă lungă. Tot la Izvorul Crişului. Se poate lua ca bonus la vasul de lut. Se amestecă numai cu lingură de lemn.
8. Asta este punctul cel mai dificil: HUŞTELE. Definţie: huştele sînt “cuibul”, adică tărîţe care au mai fost folosite la aceeaşi procedură, de aflat în borşul dinainte. Noi le-am luat de la Iaşi. Le-am transportat ca pe odoare într-o pungă şi le-am pus imediat în noua noastră compoziţie. Dacă nu aveţi de unde să faceţi rost de huşte, la primul borş se poate pune o feliuţă de pîine neagră sau graham autentic, nu cu amelioratori şi alte otrăvuri. Unii pun tărîţe amestecate cu puţină drojdie, lăsate un pic în pace şi apoi stoarse.
PREPARARE
0. Se spală vasul, se igienizează cu apă fiartă cu grijă ca să nu se ducă smalţul. Acest fel de vase sînt foarte sensibile la diferenţele de temperatură. Cînd alegeţi vasul trebuie să vă uitaţi foarte bine la smalţul din interior.
1. Se amestecă tărîţele cu mălaiul şi cu huştele.
Se cîntă un cîntecel între timp pînă se aşează. Evitaţi manelele. Fac rău la borş. Merge şi cu muzică populară, cîntece de leagăn sau din repertoriul copiilor venit cu Abecedarul.
2. Se pune apă călduţă peste acestea cît “să le cuprindă”.
3. Se pune apa fiartă pînă sus, pînă se umple vasul. Se înţelege: cei 5 litri.
4. În aceşti 5 litri de apă se pune leuşteanul şi alte verdeţuri după gust. Aici nu trebuie uitată crenguţa de vişin, care face toţi banii.
5. În timp ce se toarnă apa fiartă se amestecă energic.
6. Se acoperă şi se înveleşte într-o pătură vasul pentru a-i asigura o răcire treptată.
7. Din cînd în cînd, minim de două ori, sau de cîte ori vă mănîncă curiozitatea, se amestecă în el. Nu trebuie descoperit de prea multe ori ca să nu “răcească”.
8. A doua zi, sau după 24 de ore, este gata. Mie îmi place doupă 20 de ore. Nataliei, după 24, adică mai acru.
9. Peste aceeaşi compoziţie se mai poate turna din nou apă fierbinte şi se mai produc încă două rînduri. Maxim. A treia oară este destul de diluat, dar mie îmi place. Nataliei, nu! De asta noi facem numai de două ori. Cînd am rămas singur acasă am făcut pe furiş şi al treilea rînd. :) E bun.
10. Se scoate cu un furtun, exact aşa cum se scoate benzina din rezervor prin crearea de presiune. Rezultă cam 3,5 litri de borş autentic, natural, bun, sănătos.
Problema este cu gusturile ardeleneşti. Ardelenii nu rezistă la borş. Caută baia imediat. De asta trebuie îndulcit cu puţină miere. Are un gust ciudat, asemănător cu braga, dar este suportabil.
Noi, fiind amîndoi din Regat, deşi după accent nu se cunoaşte, iubim borşul.
Care este cel mai mare beneficiu? Curăţă rinichii ca nimic altceva. Eu am o problemă cu rinichii. Problema cu ceaiul de rinichi este că îţi dizolvă mineralele din organism şi le fugăreşte cu tot cu pietre. Borşul menţine rinichii sănătoşi şi aduce minerale, enzime, fermenţi în organism.
Singurul inconvenient, pe lîngă gustul discutabil funcţie de zona din care venim fiecare, este un uşor deranjament stomacal pentru primele zile. Dar trece! Nu este prea recomandabil celor care au ulcer sau gastrite. Eu am un început de ulcer, gastrită şi altele şi beau fără probleme.
Recomandarea mea este să puneţi borşul în frigider şi să îl beţi de la rece. Vara face minuni.
BIBLIOGRAFIE
http://melianda.blogspot.com/2008/12/umplerea-borsului.html
http://www.bucataras.ro/articole/267/bors_facut_in_casa.html
http://romanians.bc.ca/node/6354
http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/bors_facut_acasa_retete_de_preparare_a_borsului_pt_ciorbe-1489/
http://www.mayra.ro/frumusete-si-sanatate/la-doctor-pe-tocuri/comorile-naturii-borsul.html
http://www.adevarul.ro/Ce-despre-putina-borsul-stiai_0_47995235.html
http://www.formula-as.ro/2005/697/medicina-naturista-25/borsul-otetul-si-zeama-de-varza-6592
http://www.terapiinaturiste.ro/preparate-bors.php
http://lialorena.blogspot.com/2009/12/prepararea-borsului-sau-umplerea.html
Meditatii zilnice

"Şi noi am văzut şi mărturisim că Tatăl a trimis pe Fiul ca să fie Mântuitorul lumii."  1 Ioan 4:1
 "Isus Hristos nu a venit  fără permisiunea Tatălui Său, fara Autoritatea, acordul şi asistenţa Sa. El a fost trimis de Tatăl ca El să fie Mântuitorul oamenilor. Ai relizat vreodată adâncimea iubirii din inima Lui atunci când Dumnezeu Tatăl a trimis pe Fiul pentru a te salva pe tine? Dacă nu, să fie azi aceasta o meditatie pentru tine. Tatăl a trimis. Gandeste-te profund la acest subiect. Mediteaza cum  Domnul Isus se supune la ceea ce vrea Tatăl. A biruit moartea si in rănile Lui suntem mantuiti, poti sa vezi iubirea marelui EU SUNT?. Fiecare sa fim ascultatori lui Isus, asa vom fi mereu conectati cu veşnică, mereu binecuvântati de Dumnezeu."
                                                                                                                  SPURGEON

Pentru toti cei ce isi sarbatoresc astazi ziua de nastere sau onomastica


In aceasta zi frumoasa  din viata ta, lasa sa treaca prin fereastra sufletului tau, magia dragostei, lasa-te cuprins/a de fericire si bucurie si ramai asa pentru tot restul vietii. Fie ca Dumnezeu sa fie raza ta de soare si sa-ti lumineaze aceast pas peste ani, vino cu El in lumea dragostei fara sfarsit.
LA MULTI ANI !!!

CUGETARI

Lacrima e doar un alt punct pus la sfarsitul unui alt capitol trist al vietii...

Dincolo de masca unui chip fericit,se ascunde un suflet imbracat in doliu...

Dumnezeu ne vrea inima intreaga,dar se multumeste si cu una zdrobita...

As dori sa am aripi sa zbor,doar pentru a nu calca in picioare ceea ce a creat Dumnezeu...

Dumnezeu e un intreg,iar noi doar fractia lui umila...

Tacerea e plansul lui Dumnezeu fara lacrimi...

Cuvintele..praful asternut peste tacere...

Singuratatea..suflet macinat ce isi asteapta sfarsitul...

Tacerea TA e alfabet gravat pe sufletul meu indurerat!!!

Ca un om sa iubeasca pe altul e probabil cea mai grea sarcina care ne-a fost incredintata, sarcina suprema, examenul final, opera pentru care toate celelalte sunt doar un preludiu?. Iubirea e un imbold pentru fiecare sa se desavarseasca, sa devina cineva, sa devina o lume el insusi de dragul cuiva. - Rainer Maria Rilke

Prietenii vin si pleaca, dar dusmanii raman si se acumuleaza.

Orice bata are doua capete. Depinde din care capat privesti...

Cuvantul "dragoste" este mireasma crinilor ce-o emana fiinta ta, este urma pasilor tai in viata mea, este lumina ce imi face zambetul stralucitor. Dragostea este puterea ce mi-o dai sa trec prin greutati, este caldura ce-o degaja privirea ta cad se opreste asupra mea. Deci te iubesc dragul meu!
by Naomi